Štrudla sa džemom

 


Sastojci

600g brašna
250ml mlijeka
100ml ulja
2 jaja
1 kocka kvasca
1 kašičica soli
5 kašičica šećera

Nadjev

Džem po izboru

Za premazivanje

1 žumance
Malo ulja

Priprema

Mlijeko sa 1 kašičicom šećera ugrijati pa dodati kocku kvasca. Ostaviti nekih 10ak minuta. U posudu sa brašnom dodajte nadošli kvasac, jaja, ulje, ostatak šećera i so. Umijesiti glatko tijesto. Tijesto izručiti na podlogu koju ste posuli brašnom pa podijeliti na dva dijela. Oba dijela malo uobličiti, pa pokriti krpom i ostaviti da naraste nekih 30-40 minuta.

Kada je tijesto naraslo prvi dio razvući oklagijom da bude što tanje. Preko čitave površine namazati džemom. Saviti u rolat pa prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.

Žumance umutiti sa malo ulja pa premazati rolate.

Peći na temperaturi od 200° dok ne dobije zlatnu boju.

Gotove štrudle poprskati sa vrlo malo vode, pokriti i ostaviti da se malo ohlade.


Prijatno!











Коментари

Популарни постови са овог блога

Čizkejk sa kupinama

Princes krofne

Kolač sa ovsenim pahuljicama punjen čokoladom