Čizkejk sa kupinama

 


Sastojci

Osnova od keksa
300g mljevene plazme ili nekog drugog keksa
100g šećera u prahu
120g maslaca ili margarina
100ml mlijeka

Bijeli fil
300g maskarpone sira
250ml slatke pavlake
150g šećera u prahu
1 caša kisjele pavlake(180g)
1 kesica želatina + 50ml vode

Preliv od kupina
300g kupina
250ml vode
1 kesica želatina + 100ml vode.

Priprema

Maslac i margarin mikserom pjenasto umutiti. Dodati plazmu i mlijeko pa rukama sve fino sjediniti. Smjesu izručiti u kalup, pa fino izravnjati.
Želatin sipati u neku posudu,pa preliti sa 50ml hladne vode. Ostaviti 10 minuta da nabubri a za to vrijeme pripremite fil.
Slatku pavlaku ubutati.
Sir sipati u zdjelu, pa dodati šećer u prahu. Lagano kašikom ili mutilicom dobro sjediniti. Ja nikada ne koristim mikser. Na isti način dodajte slatku pavlaku, pa zatim i kisjelu pavlaku.
Želatin koji je nabubrio ubacite u rernu na par minuta da se istopi. Ja sam rernu uključila na 150° i otvarala svako malo da miješam želatin dok se ne istopi.
U istopljen želatin dodati punu kašiku čiz fila i izmiješati. Ovu smjesu dodati u ostatak fila i opet kašikom ili mutilicom dobro sjediniti.
Fil sipati preko osnove od keksa i ostaviti u frižider par sati da se stegne.
Kad se fil stegao napraviti preliv od kupina.
U blender sipati kupine i 250ml vode i dobro izmiksati. Ako koristite zamrznute kao ja onda voda neka bude topla da se kupine odmrznu.
U posudu sipati želatin,preliti sa 100ml hladne vode i ostaviti 10ak minuta da nabubri.
Kupine prebaciti u šerpicu, dodati šećer i staviti da se kuva. Kada počne da ključa kuvati 5 minuta pa skloniti sa vatre. Pola smjese procijediti, da ne bi bilo previse onih sjemenkica kojih ima u kupinama. Ja sam to uradila u bokalu da bih ujedno i izmjerila koliko ima. Neka ne bude preko 400-450ml tečnosti. (Ako tečnosti ima više, višak iskoristite za jedan sokić :))
U još topli preliv dodati nabubreli želatin da se istopi.
Ostaviti nekoliko minuta da se prohladi pa kutlačom sipati preko bijelog fila. Ovo raditi pažljivo i nikako sa visine da ne bi tečnost probila kroz bijeli fil.
Ostavite preko noći u frižideru i sjutra dan uživajte u zaista prelijepom kolaču!



Prijatno!

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Princes krofne

Kolač sa ovsenim pahuljicama punjen čokoladom