Rafaelo torta sa lješnicima
Sastojci
Kore
20 bjelanaca
40 kašika šećera
400g kokosa
8 kašika mljevenih lješnika
4 kašike sjeckanih lješnika
4 kašike brašna
Fil
20 žumanaca
350g šećera
150g bijele čokolade
2 pudinga od vanile
350g margarina
600ml mlijeka
150g mljevenog keksa
100g kokosa
100g mljevenih lješnika
100g crne čokolade
500g šlaga
Priprema
5 bjelanaca i 10 kašika šećera ubutati u čvrst snijeg. Dodati 100g kokosa, 2 kašike mljevenih lješnika, 1 kašiku sjeckanih lješnika i 1 kašiku brašna. Pažljivo varjačom sve sjediniti. Smjesu izručiti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 180°.
Postupak ponoviti sa ostale 3 kore.
Fil
Žumanca umutiti sa šećerom,pa skuvati na pari. Pred kraj dodati bijelu čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati puding koji ste skuvali sa 600ml mlijeka. Smjesu ubutati mikserom pa ostaviti da se hladi. U hladnu smjesu dodati ubutan margarin,pa sve zajedno mikserom fino sjediniti.
Fil podijeliti na 4 dijela.
U prvi dio dodajte 150g mljevenog keksa.
U drugi dio dodajte 100g kokosa.
U treći dio dodajte 100g mljevenih lješnika.
U četvrti dio dodajte 100g crne čokolade.
Za kraj šlag ubutajte. Ja uvijek to radim sa gaziranom vodom.
Ređajte: kora, fil sa mljevenim keksom, šlag, druga kora, fil sa kokosom, šlag, treća kora, fil sa mljevenim lješnicima, šlag, četvrta kora, fil sa crnom čokoladom, šlag.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар