Pita sa jabukama
Sastojci
200-300g gotovih kora
700-800g jabuka
100g oraha
1 kesica suvog grožđa
1 kesica cimeta
3 kašike griza (ili prezle)
3 kašike šećera
100ml gazirane vode (ili obične vode)
50ml ulja
Sirup
300g šecera
300ml vode
2 vanilina šećera
3 kriške limuna
Priprema
Za početak stavite vodu,šećer i vanilin šećer da se kuva. Kada voda počne da vri,smanjite temperaturu i dodajte kriške limuna. Kuvajte na laganoj vatri nekih 10-ak minuta.
Jabuke oguliti pa izrendati. Ostaviti malo da puste sok,pa ih procijediti. Jabukama dodajte 3 kašike griza i 3 kašike šećera. Orahe sameljite,pa ostavite sa strane.
Ulje i gaziranu vodu pomiješajte u nekoj posudi,ovo će služiti da zalijevate svaku koru.
Stavite jednu koru, zalijete sa 3 kašike pomiješanog ulja i gazirane vode,pa preko stavite drugu koru.
Drugu koru zalijete sa 1 kašikom ulja,pa preko čitave kore rasporedite jabuke. Preko jabuka pospite suvog grožđa, oraha i na kraju malo cimeta. Kore urolajte u rolat. Rolat prebaciti u nauljen pleh. Postupak ponoviti sa ostatkom kora. Na kraju ako je ostalo ulja i vode posuti po rolatima. Peći na temperaturi od 200° dok ne dobije zlatnu boju.
Pečenu pitu izvadite iz rerne i vrelu prelijete sa hladnim sirupom.
Izgledaće kao da je previše sirupa, ali ne brinite sve će pita da upije.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар