Krofne

 


Sastojci:


400ml mlijeka

50ml ulja

40g kvasca

2 jaja

1 kašika šećera

1 prstohvat soli

Oko 800 gr brašna


Priprema


U toplo mlijeko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmiješati. U to dodati pola mjere brašna i sve sjediniti. Zatim dodati ulje, jaja i so. Opet sve izmiješati. Dodati ostatak brašna pa sjediniti kašikom. Tome ako treba dodati jos brašna. Tijesto će biti mekano i lijepiće se za ruke, ali tako treba. Tijesto uobličite, pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.

Sto posuti brašnom, pa istresti nadošlo tijesto. Tijesto će se i dalje lijepiti ali kad ga budete sa malo brašna premijesili više se neće lijepiti.

Malo tijesto premijesite, i sve ivice ubacite unutra.

Pospite brašnom opet sto pa razvucite tijesto na debljinu od 1 cm.

Vadite modlom, veličine koju želite krofne.

Pospite brašnom tacne ili sto gdje ćete ih slagati.

Kada isječete krofne, onaj ostatak tijesta opet premijesite i opet razvucite pa isjecite krofne.

Pokrijte isječene krofne krpom pa ostavite 20 minuta.

Spuštajte krofne u zagrijano duboko ulje, ona strana koja je bila gore sada ide dolje.

Kada je donja strana dobila zlatnu boju okrenite krofne.

Pečene krofne izvadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocijede od viška ulja.

Krofne pospite šećerom u prahu, ili napunite sa kremom ili pekmezom.


Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Čizkejk sa kupinama

Princes krofne

Kolač sa ovsenim pahuljicama punjen čokoladom