Tri leće

 


Sastojci

Kora
6 jaja
300gr šećera
200gr brašna
200gr griza
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Preliv
1l slatke pavlake
500ml mlijeka
150gr mlijeka u prahu

I još karamel preliv (ja uvijek koristim kupovni) ili neko voće za posuti preko kolača

Priprema
Razdvojiti žumanca i bjelanca. Bjelanca pjenasto umutiti sa prstohvatom soli,pa dodati vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano  mućenje.  Kada se dobije čvrst šam dodavati po jedno žumance.
Dobijenoj smjesi dodati brašno,griz i prašak za pecivo koje ste prije toga sjedinili. Dobijenu smjesu izručiti u četvrtasti pleh(ja koristim đuvečaru) pokriven papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 220° dok smjesa lijepo ne porumeni,nekih pola sata.
Pečeno tijesto toplo  izvrnuti na suvu krpu pa dobro izbockati.
Mlijeko umlačiti,pa u njemu rastopiti mlijeko u prahu,zatim u to dodati hladnu slatku pavlaku pa sve dobro izmiješati.
Jednu trećinu preliva sipati u pleh u kom se pekla kora,zatim pažljivo vratiti još topao kolač.  Kolač izbockati i sa gornje strane pa preliti sa ostatkom mlijeka.
Za kraj kolač premažite karamel prelivom ili isjeckajte neko voće ako želite malo laganiju varijantu. Kolač ostaviti u frižideru.

Uživajte u ovom zaista prelijepom kolaču!


Коментари

Популарни постови са овог блога

Čizkejk sa kupinama

Princes krofne

Kolač sa ovsenim pahuljicama punjen čokoladom