Mramorni kolač

 


Sastojci

5 jaja

15 kašika šećera

150gr maslaca

 1 čaša kisjele pavlake(180g)

Izrendana korica jednog limuna

2 vanilina šećera

250g brašna

1 prašak za pecivo

2-3 supene kašike kakao praha

Malo soli


Priprema

Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca sa malo soli ubutati u čvrst šam.

Maslac,šecer i vanilin šećer pjenasto ubutati. Dodati žumanca,kisjelu pavlaku,narednadnu koricu limuna i sve dobro ubutati. Ovoj smjesi dodati brašno pa nastaviti sa žicama za tijesto. Kada je tijesto gotovo dodati bjelanca i sve pažljivo sjediniti kašikom. Smjesu podijeliti na 2 dijela,u jedan dio dodati kakao prah.

Peci u tepsiji(ili kalupu za mramorni kolač ako imate),koju ste premazali uljem i posuli sa malo brašna.

Ređati prvo žuti pa onda crni dio i viljuškom preći preko čitavog tijesta da bi kolač imao ove fine šare. Peći na temperaturi od 180°. Kolač je gotov kada bocnete čačkalicom a na njoj ne ostane tijesta.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Čizkejk sa kupinama

Princes krofne

Kolač sa ovsenim pahuljicama punjen čokoladom