Mramorni kolač
Sastojci
5 jaja
15 kašika šećera
150gr maslaca
1 čaša kisjele pavlake(180g)
Izrendana korica jednog limuna
2 vanilina šećera
250g brašna
1 prašak za pecivo
2-3 supene kašike kakao praha
Malo soli
Priprema
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca sa malo soli ubutati u čvrst šam.
Maslac,šecer i vanilin šećer pjenasto ubutati. Dodati žumanca,kisjelu pavlaku,narednadnu koricu limuna i sve dobro ubutati. Ovoj smjesi dodati brašno pa nastaviti sa žicama za tijesto. Kada je tijesto gotovo dodati bjelanca i sve pažljivo sjediniti kašikom. Smjesu podijeliti na 2 dijela,u jedan dio dodati kakao prah.
Peci u tepsiji(ili kalupu za mramorni kolač ako imate),koju ste premazali uljem i posuli sa malo brašna.
Ređati prvo žuti pa onda crni dio i viljuškom preći preko čitavog tijesta da bi kolač imao ove fine šare. Peći na temperaturi od 180°. Kolač je gotov kada bocnete čačkalicom a na njoj ne ostane tijesta.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар